כמה זמן לוקח להתגרש בישראל?

כמה זמן לוקח להתגרש בישראל?

החלטה על גירושין פותחת לרוב פרק מורכב ומאתגר בחיי בני הזוג והמשפחה כולה, ותהליך הגירושין עצמו, הכרוך בפירוק שותפות חיים קיימת ובבניית מסגרת חיים נפרדת, מעורר שאלות רבות, ובראשן שאלת משך הזמן הצפוי של ההליך המשפטי או הגישורי. אין בנמצא תשובה אחידה וגורפת לשאלה זו, שכן משך הזמן של הגירושין תלוי במגוון רחב של גורמים, ובהם סוג הליך הגירושין הנבחר, מורכבות הסוגיות השנויות במחלוקת, מידת שיתוף הפעולה בין בני הזוג, והתנהלות המערכת המשפטית והמייצגים המעורבים בדבר. הבנה מעמיקה של הגורמים המשפיעים על משך הגירושין הינה חיונית לצורך ניהול ציפיות ריאליות, תכנון אסטרטגיה מתאימה לקיצור ההליך ככל הניתן, והתמודדות יעילה יותר עם האתגרים הכרוכים בו. מאמר זה נועד לספק סקירה מקיפה של ההיבטים המשפיעים על משך הזמן של הגירושין בישראל, תוך התבססות על עקרונות הדין, ניסיון מעשי בפסיקה, ומתן כלים להתמודדות מושכלת עם הליך מורכב זה.

מורכבות הגירושין נובעת מטבעם של ההיבטים הכרוכים בפירוק תא משפחתי, הכוללים לא רק סוגיות משפטיות פורמליות, אלא גם רבדים כלכליים, רגשיים וחברתיים עמוקים. בני הזוג נדרשים להסדיר מחדש את היבטים יסודיים בחייהם, כגון מקום מגורים, ניהול פיננסי נפרד, ובעיקר את אופן גידול ילדיהם המשותפים. כל אחת מסוגיות אלו בפני עצמה עשויה להיות מורכבת, ושילובן יחד בתוך הליך אחד יוצר מערכת מורכבת עוד יותר. ההליך המשפטי או הגישורי נועד לספק את המסגרת הפורמלית להסדרת כלל ההיבטים הללו, אך אופן התנהלותו וקצב התקדמותו מושפעים באופן ניכר ממידת ההסכמה או המחלוקת בין בני הזוג בנוגע לכל אחת מהסוגיות. ככל שקיימות מחלוקות רבות יותר, וככל שהן עמוקות יותר, כך גדל הפוטנציאל להתמשכות ההליך.

תהליך הגירושין בישראל יכול להתנהל בשתי דרכים מרכזיות, המשפיעות באופן דרמטי על משך הזמן הכולל. המסלול הראשון הוא גירושין בהסכמה, בו בני הזוג מצליחים, בסיוע הדדי, בסיוע מגשר, או בסיוע עורכי דינם המנהלים משא ומתן, לגבש הסכם גירושין כולל ומקיף המסדיר את כלל הסוגיות הכרוכות בפרידה. הסכם זה כולל הסכמות בנוגע למתן גט (עבור יהודים), חלוקת רכוש, מזונות ילדים ומזונות אישה (ככל שרלוונטי), משמורת ילדים והסדרי שהות, ועוד. הסכם גירושין שהוגש לאישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, לאחר שבני הזוג הגיעו להסכמות מלאות, מאושר לרוב במהירות יחסית, והליך הגירושין כולו יכול להסתיים בתוך חודשים ספורים בלבד.

המסלול השני הוא גירושין בהתדיינות, או ליטיגציה, בו בני הזוג אינם מצליחים להגיע להסכמות בנוגע לאחת או יותר מהסוגיות המרכזיות הכרוכות בפרידה. במקרה כזה, בני הזוג (באמצעות עורכי דינם) מגישים תביעות משפטיות לערכאות השיפוטיות – תביעת גירושין לבית הדין הרבני (עבור יהודים), ותביעות נלוות (כגון תביעה למזונות, תביעה למשמורת, תביעה לחלוקת רכוש) לבית המשפט לענייני משפחה ו/או לבית הדין הרבני (בהתאם לסמכות ולכריכה). ניהול הליכים משפטיים בערכאות השיפוטיות הינו תהליך פרוצדורלי מורכב הכולל הגשת כתבי טענות, דיונים מקדמיים, הליכי גילוי מסמכים, דיוני הוכחות, הגשת סיכומים, וקבלת פסק דין או החלטה שיפוטית. הליכים אלו לרוב אורכים זמן רב יותר באופן משמעותי בהשוואה למסלול ההסכמה, ויכולים להימשך שנה, שנתיים, ואף יותר, במקרים מורכבים במיוחד בהם מתנהלים מאבקים קשים על סוגיות רכוש או משמורת.

חוק הסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), התשע"ה-2014, שינה את נקודת המוצא בתחילת הליך הגירושין, והוא משפיע על משך הזמן הראשוני של ההליך. על פי חוק זה, בן זוג המעוניין לפתוח בהליך גירושין חייב להגיש תחילה "בקשה ליישוב סכסוך" ליחידת הסיוע שליד בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. הגשת בקשה זו מעניקה לבן הזוג שהגיש אותה תקופת עיכוב ("עיכוב הליכים") המונעת מהצד השני להגיש תביעות ענייניות (למעט סעדים דחופים) לתקופה של 60 יום, עם אפשרות להארכה ב-30 יום נוספים. במהלך תקופת עיכוב הליכים זו, בני הזוג מוזמנים לפגישות מהו"ת (מידע, היכרות ותיאום) ביחידת הסיוע, במטרה לבדוק אפשרות ליישב את הסכסוך בהסכמה, לרוב באמצעות גישור. הליך יישוב הסכסוך עצמו אורך מספר פגישות, ורק אם הוא אינו מצליח, רשאי בן הזוג שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך להגיש תביעות ענייניות לערכאה השיפוטית שבחר, בתוך תקופה מוגבלת לאחר תום עיכוב ההליכים.

הליך יישוב הסכסוך שנוצר מכוח חוק הסדר התדיינויות, על אף מטרתו החיובית לקדם הסכמות ולצמצם ליטיגציה, מוסיף שלב ראשוני הכרחי לכל הליך גירושין, ובכך בהכרח משפיע על משך הזמן הכולל. הוא דורש מהצדדים לעבור דרך של פגישות ביחידת הסיוע לפני שהם רשאים לפנות להליכים משפטיים מלאים. משך הזמן של שלב יישוב הסכסוך עצמו הוא קבוע (60 יום עם אפשרות הארכה), אך הוא דוחה למעשה את פתיחת הליכי הליטיגציה, ובכך מאריך את משך הזמן הכולל במקרים בהם הסכם אינו מושג בשלב זה. יחד עם זאת, במקרים בהם שלב זה כן מוביל להסכם, הוא מקצר באופן דרמטי את משך הגירושין הכולל בהשוואה למסלול הליטיגציה שהיה נדרש בהיעדרו.

גורמים מהותיים המשפיעים על משך הליך הגירושין

מעבר לסוג ההליך הנבחר (הסכמה מול ליטיגציה), קיימים גורמים מהותיים הנוגעים למהות הסכסוך עצמו, המשפיעים באופן ניכר על משך הזמן של הליך הגירושין, ובפרט במסלול ההתדיינות. מורכבות הסוגיות הנידונות והיקף המחלוקות סביבן הם הגורמים המרכזיים המאריכים הליכים בבתי המשפט ובבתי הדין הרבניים.

מורכבות סוגיות הרכוש וחלוקתו מהווה לרוב גורם מרכזי להתמשכות הליכי גירושין. כאשר בני הזוג צברו במהלך נישואיהם רכוש משמעותי ומגוון, כגון נדל"ן מרובה, חשבונות בנק ונכסים פיננסיים שונים, זכויות סוציאליות (פנסיה, קופות גמל, קרנות השתלמות), עסקים, מניות, או נכסים מורכבים אחרים, הערכת שוויים, איתורם, ואופן חלוקתם על פי חוק יחסי ממון או הלכת השיתוף, עלולים להיות תהליכים ארוכים ומורכבים. במקרים רבים נדרשת היעזרות בחוות דעת של מומחים (שמאים, אקטוארים, רואי חשבון) להערכת שווי הנכסים והזכויות, והליכים אלו אורכים זמן. מחלוקות על אופן חלוקת נכסים ספציפיים (למשל, האם למכור דירת מגורים או להעבירה לצד אחד), ועל אופן התחשבנות בין הצדדים (למשל, בנוגע לכספים שהושקעו בנכסים), תורמות להתמשכות הדיון והצורך בהכרעה שיפוטית.

סוגיות משמורת ילדים והסדרי שהות הן סוגיות רגישות ביותר, וגם מחלוקות סביבן עלולות להאריך משמעותית את הליך הגירושין. כאשר הורים אינם מצליחים להסכים על מסגרת המשמורת (יחידנית מול משותפת) או על לוח הזמנים של הסדרי שהות הילדים, בית המשפט או בית הדין הרבני נדרשים להכריע בדבר על פי עיקרון העל של טובת הילד. הכרעה זו כוללת לרוב התרשמות מההורים, לעיתים מינוי מומחים (פסיכולוגים, עובדים סוציאליים) להגשת תסקיר המעריך את מסוגלותם ההורית והמלצות למסגרת המתאימה, וניהול דיונים בנושא. הליכים אלו אורכים זמן, ובמקרים קיצוניים של מחלוקות קשות או חשש לפגיעה בילדים, ההליכים עשויים להיות ממושכים במיוחד, תוך התנהלות דיונים מרובים והצורך בחוות דעת מומחים מעמיקות.

הכרעה בסוגיית מזונות קטינים ומזונות אישה (ככל שרלוונטי) גם היא בעלת פוטנציאל להארכת הליכים. קביעת גובה מזונות קטינים כוללת הערכה של צרכי הילדים והערכה של יכולות ההשתכרות הפנויות של שני ההורים, תוך התחשבות בהסדרי שהות (בעיקר לאחר בע"מ 919/15 עבור ילדים 6-18 בבית המשפט למשפחה). הערכת יכולות השתכרות עשויה להיות מורכבת כאשר אחד ההורים עצמאי, בעל הכנסה משתנה, או טוען לחוסר יכולת השתכרות. במקרים אלו נדרשת לרוב בחינה מעמיקה של היבטים פיננסיים, ולעיתים גם חוות דעת מומחה (רואה חשבון) להערכת יכולת כלכלית. מחלוקות על גובה הצרכים, על יכולות ההשתכרות, או על אופן חלוקת הנטל בהתאם להסדרי שהות, מאריכות את הדיון המשפטי בסוגיית המזונות.

היבטים הקשורים בעילות הגירושין עצמן בבתי הדין הרבניים, על אף שפחות משפיעים כיום על סוגיות הרכוש והמזונות, עדיין עלולים להאריך את משך הזמן של הליך הגירושין, שכן ללא הוכחת עילת גירושין (או הסכמה הדדית), בית הדין הרבני אינו יכול לכפות מתן גט. במקרים של סרבנות גט, בהם אחד מבני הזוג מסרב לתת או לקבל גט למרות קיום עילה הלכתית או חיוב של בית הדין, ההליך בבית הדין הרבני עלול להימשך שנים רבות, תוך נקיטת הליכים משפטיים שונים לאכיפת הגט (כגון הטלת סנקציות). מקרים של עגינות וסרבנות גט מהווים אתגר משפטי, חברתי, והלכתי משמעותי, וגורמים להתמשכות קיצונית של הליך הגירושין עבור הצד הנפגע.

גורמים פרוצדורליים ומערכתיים המאריכים הליכים

מעבר למורכבות המהותית של הסוגיות הנדונות בתיק גירושין, קיימים גם גורמים פרוצדורליים ומערכתיים הקשורים לאופן פעולת המערכת המשפטית, אשר עלולים להאריך את משך הזמן הכולל של הליך הגירושין. גורמים אלו אינם תלויים בהכרח בבני הזוג או במייצגיהם, אך הם מהווים חלק בלתי נפרד מהמציאות של ניהול הליכים בערכאות השיפוטיות.

קצב התנהלות הערכאות השיפוטיות, קרי הזמן שנדרש לבית המשפט או בית הדין לקבוע דיונים, להקצות זמן לדיוני הוכחות מורכבים, ולקבל החלטות ופסקי דין, משפיע באופן ישיר על משך הזמן הכולל של הליך הליטיגציה. עומס עבודה על שופטים ודיינים, זמני המתנה ארוכים לתורים לדיונים, ובמקרים מסוימים קצב איטי של התקדמות בתיק, עלולים לגרום להתמשכות ההליך מעבר למתוכנן. גם הצורך בהגשת בקשות שונות לבית המשפט במהלך ההליך, וזמני ההמתנה לקבלת החלטות שיפוטיות בנוגע לבקשות אלו, תורמים למשך הכולל.

הליכי ביניים וסעדים זמניים, על אף חשיבותם להסדרת סוגיות דחופות במהלך הליך הגירושין (כגון צווי הגנה במקרי אלימות, סעדים כספיים זמניים למזונות, או צווים למניעת הברחת רכוש), מוסיפים גם הם נדבך של הליכים בתוך התיק העיקרי, ובכך עלולים להאריך את משך הזמן הכולל עד להכרעה סופית בכל הסוגיות. ניהול דיונים נפרדים בסעדים זמניים, הגשת תגובות ותשובות, ולעיתים גם צורך בחקירות במסגרת דיונים אלו, תורמים להתמשכות ההליך. אולם, חשוב להדגיש שסעדים זמניים חיוניים לעיתים להגנה על הצד החלש או למניעת נזקים בלתי הפיכים במהלך הליך הגירושין.

הצורך בחוות דעת מומחים, כפי שנדרש לרוב בתיקי רכוש מורכבים או בתיקי משמורת בהם יש מחלוקות קשות על מסוגלות הורית או טובת הילד, מהווה גורם משמעותי להתמשכות הליכים. מינוי מומחה על ידי בית המשפט (שמאי, אקטואר, רואה חשבון, פסיכולוג, עובד סוציאלי) דורש זמן, הכנת חוות דעת על ידי המומחה אורכת זמן, ולעיתים נדרשת השתתפות המומחה בדיוני בית המשפט לחקירה על חוות דעתו. כל שלבים אלו מוסיפים חודשים, ואף יותר, למשך הזמן הכולל של הליך הגירושין.

קצב העברת מידע ומסמכים בין הצדדים ומייצגיהם גם הוא משפיע על מהירות התקדמות הליך הגירושין. במסגרת הליכי גילוי מסמכים, הצדדים נדרשים להציג מגוון רחב של מסמכים רלוונטיים לסוגיות הנידונות (מסמכים פיננסיים, רפואיים, חינוכיים). עיכובים בהגשת מסמכים, אי-שיתוף פעולה בגילוי מסמכים, או צורך בהגשת בקשות לבית המשפט לאכיפת גילוי מסמכים, עלולים לעכב משמעותית את התקדמות התיק ולמנוע דיון ענייני בסוגיות המהותיות. ניהול מסודר, יעיל ושקוף של הליכי גילוי מסמכים על ידי הצדדים ומייצגיהם תורם לקיצור משך ההליך.

תפקיד התנהלות הצדדים והמייצגים בהארכת או קיצור הליכים

מעבר לגורמים המהותיים והמערכתיים המשפיעים על משך הזמן של הליך הגירושין, להתנהלותם של בני הזוג עצמם ושל עורכי דינם המייצגים אותם יש השפעה קריטית, ולעיתים מכרעת, על קצב התקדמות ההליך ומשכו הכולל. שיתוף פעולה, נכונות להתפשר, ותקשורת יעילה בין כל המעורבים יכולים לקצר באופן דרמטי את משך הזמן, בעוד שקונפליקט גבוה, חוסר שיתוף פעולה, והתנהלות יריבותית עלולים להאריך את ההליך באופן בלתי סביר.

מידת שיתוף הפעולה או הקונפליקט בין בני הזוג הינה ללא ספק הגורם האנושי המשמעותי ביותר המשפיע על משך הגירושין. כאשר בני הזוג מסוגלים לתקשר ביניהם בצורה בסיסית, לנהל משא ומתן ענייני, ולגלות נכונות הדדית להגיע להסכמות בנוגע לסוגיות הפרידה, גם אם קיימות ביניהם מחלוקות, הסיכוי לסיים את ההליך במהירות יחסית ובאופן יעיל גדל משמעותית. לעומת זאת, במקרים בהם קיים קונפליקט גבוה במיוחד, כעסים הדדיים, וחוסר תקשורת מוחלט, הצדדים לרוב אינם מסוגלים לנהל משא ומתן ישירות, וכל סוגיה קטנה הופכת למאבק משפטי הדורש הכרעה שיפוטית, מה שמאריך באופן דרמטי את משך הגירושין. במקרים כאלה, תפקיד המייצגים בהורדת הלהבות וניהול משא ומתן מקצועי הופך קריטי.

התנהלותם של המייצגים, קרי עורכי הדין או הטוענים הרבניים, משפיעה גם היא רבות על קצב ההליך. מייצגים מקצועיים ומנוסים, המכוונים את לקוחותיהם להליך יעיל וממוקד, ומנהלים משא ומתן ברוח טובה ועניינית, יכולים לקדם הסכמות ולקצר משך זמן. לעומת זאת, מייצגים המנהלים הליך יריבותי ולוחמני, מגישים בקשות סרק לבית המשפט, מתעקשים על עמדות בלתי ריאליות, או אינם מנהלים את התיק בצורה מסודרת ויעילה, עלולים להאריך באופן בלתי סביר את משך הגירושין ולגרום להוצאות מיותרות. בחירה במייצג בעל גישה מקצועית המכוונת להסדר וליעילות, ובמקביל בעל יכולת ליטיגטורית בעת הצורך, הינה חשובה לקיצור משך ההליך.

מוכנות בני הזוג ומייצגיהם להתפשר ולהגיע להסכמות מהווה גורם מכריע בקיצור משך הגירושין. הליך ליטיגציה משפטית נועד להכריע במחלוקות, אך הוא לרוב ארוך, יקר, וכרוך באי-וודאות בנוגע לתוצאה. נכונות לוותר על חלק מהדרישות, לגלות גמישות, ולהגיע להסכמות הדדיות באמצעות משא ומתן או גישור, מאפשרת לסיים את ההליך במהירות רבה יותר ולחסוך במשאבים רבים (זמן, כסף, אנרגיה רגשית). המעבר מתפיסה של "ניצחון" בבית המשפט לתפיסה של "פתרון יעיל" של סוגיות הפרידה תורם באופן משמעותי לקיצור משך הגירושין.

גם אם הליך ליטיגציה בלתי נמנע, התנהלות יעילה וממוקדת של הצדדים ומייצגיהם במסגרת ההליך המשפטי עצמו יכולה לצמצם את משך הזמן. הגשת מסמכים ותגובות בזמן, התייצבות לדיונים, שיתוף פעולה בהליכי גילוי מסמכים, והצגת טענות משפטיות בצורה ברורה ותמציתית, תורמים כולם לניהול יעיל יותר של התיק על ידי בית המשפט. במקרים בהם יש צורך בחוות דעת מומחים, שיתוף פעולה באספקת המידע הנדרש למומחה יכול גם הוא לקצר את משך הזמן הנדרש להגשת חוות הדעת.

כיצד לייעל את הליך הגירושין ולקצר את משכו ככל הניתן?

לאור הגורמים הרבים המשפיעים על משך הזמן של הליך הגירושין, קיימים מספר צעדים ואסטרטגיות שבני זוג, בסיוע מייצגיהם, יכולים לנקוט בהם כדי לייעל את ההליך ולקצר את משכו ככל הניתן, גם במקרים בהם קיימות מחלוקות מסוימות. המטרה היא לנתב את התהליך לכיוונים המקצרים את משך הזמן הכולל, תוך שמירה על זכויות והגעה להסדר הוגן ומאוזן.

חשיבותו של ייעוץ משפטי מוקדם, עוד בשלבי ההתלבטות הראשוניים או מיד לאחר קבלת החלטה על פרידה, היא קריטית לצורך בניית אסטרטגיה נכונה לקיצור משך הזמן. עורך דין המתמחה בדיני משפחה יכול להעריך את מורכבות המקרה, לזהות את נקודות המחלוקת הפוטנציאליות, לייעץ לגבי המסלול המומלץ (הסכם מול ליטיגציה), ולהסביר את ההליכים הצפויים ומשכם המשוער. בניית אסטרטגיה משפטית ברורה כבר בתחילת הדרך, המותאמת לנסיבות הספציפיות ולרמת שיתוף הפעולה הצפויה, יכולה למנוע טעויות טקטיות שעלולות להאריך את ההליך שלא לצורך.

בחירה אקטיבית במסלול של הסכם וגישור, ככל שהדבר מתאפשר בנסיבות המקרה ומידת שיתוף הפעולה בין בני הזוג, היא הדרך היעילה ביותר לקיצור משך הגירושין. הליך גישור, המנוהל על ידי מגשר מקצועי (עורך דין או בעל מקצוע אחר בעל הכשרה מתאימה), מאפשר לבני הזוג לנהל משא ומתן ישיר, בסיוע גורם ניטרלי, במטרה להגיע להסכמות על כל סוגיות הפרידה. הגעה להסכם גירושין כולל, המנוסח באופן מקצועי על ידי עורכי הדין של הצדדים או המגשר, ואישורו בבית המשפט או בית הדין הרבני, מהווה את המסלול הקצר והיעיל ביותר לסיום הגירושין. השקעה במשא ומתן ברוח טובה ובנכונות להתפשר, במקום בפתיחת הליכי ליטיגציה, תורמת באופן דרמטי לקיצור משך ההליך ולחיסכון בעלויות.

גם אם הליך ליטיגציה בלתי נמנע עקב מחלוקות עמוקות, ניתן לנהל אותו באופן יעיל יותר שיצמצם את משך הזמן. ניהול יעיל של הליכים משפטיים הכרחיים כולל הגשת כתבי טענות מדויקים וממוקדים, שיתוף פעולה מלא בהליכי גילוי מסמכים, התייצבות לדיונים, והצגת הראיות והטיעונים המשפטיים בצורה ברורה ותמציתית בפני בית המשפט. מייצגים המנהלים את התיק בצורה מקצועית וממוקדת מטרה, תוך הימנעות מהליכי סרק או בקשות בלתי נחוצות, תורמים באופן משמעותי לקיצור משך הזמן הנדרש לקבלת הכרעה שיפוטית.

תקשורת יעילה בין הצדדים, ובפרט בין עורכי דינם המייצגים אותם, יכולה גם היא לתרום לקיצור משך הגירושין. עורכי דין המקיימים תקשורת פתוחה ומכבדת, מעבירים הצעות פשרה באופן ענייני, ומסייעים בפתרון מחלוקות נקודתיות מחוץ לכותלי בית המשפט, מקדמים את האפשרות להגיע להסכמות ולצמצם את הצורך בהתדיינות שיפוטית. שיתוף פעולה בין המייצגים בניהול התיק, במידת האפשר, יכול גם הוא להשפיע לחיוב על קצב התקדמות ההליך.

התמודדות עם הליך גירושין ממושך: היבטים רגשיים ומעשיים

לצד המאמץ לצמצם את משך הזמן של הליך הגירושין, חשוב להתייחס גם להיבטים של התמודדות עם הליך ממושך, ככל שהדבר מתרחש בפועל עקב מורכבות המקרה או גורמים אחרים. הליך גירושין ארוך עלול להיות מתיש ומעמיס מבחינה רגשית, כלכלית ולוגיסטית, והתמודדות יעילה עם קשיים אלו חיונית לשמירה על רווחתם של כל המעורבים, ובעיקר של הילדים.

ההתמודדות הרגשית עם אי-וודאות והתמשכות ההליך היא אתגר משמעותי. תקופת הגירושין, ובפרט כאשר היא ממושכת, לרוב מלווה בתחושות של מתח, חרדה, תסכול, וכעס. אי-הוודאות לגבי התוצאה הסופית של ההליך, ומשכו הצפוי, עלולה להחריף רגשות אלו. במקרים כאלה, חשוב לקבל תמיכה רגשית, בין אם באמצעות טיפול פסיכולוגי, ייעוץ רגשי, קבוצות תמיכה, או שיחה עם חברים ובני משפחה קרובים. קבלת עזרה מקצועית להתמודדות עם ההיבטים הרגשיים של הגירושין חיונית לשמירה על חוסן נפשי וליכולת לתפקד במהלך תקופה מאתגרת זו.

שמירה על יציבות עבור הילדים במהלך הליך גירושין ארוך היא בעלת חשיבות עליונה. ילדים מושפעים באופן ניכר מהליך הגירושין, ובפרט כאשר הוא ממושך וכרוך בקונפליקט הורי גבוה. חשוב שהורים, על אף הקשיים ביניהם, ישמרו על חזית הורית אחידה ככל הניתן מול הילדים, יספקו להם וודאות ויציבות בשגרת חייהם (גם אם היא משתנה בהדרגה), וימנעו ככל הניתן מלערב אותם בקונפליקט ההורי. שמירה על קשרים יציבים ומיטיבים של הילדים עם שני ההורים, ומתן מענה לצרכיהם הרגשיים והמעשיים, חיוניים לשמירה על רווחתם במהלך הליך ארוך.

ניהול כלכלי נכון בתקופת הביניים של הליך הגירושין הממושך הוא גם הוא אתגר. לעיתים, במהלך ההליך נדרשים הסדרים כלכליים זמניים (כגון תשלומי מזונות זמניים, או הסדרים הנוגעים לשימוש ברכוש משותף), עד לקבלת הכרעה סופית בכל הסוגיות הכלכליות. ניהול פיננסי אחראי בתקופה זו, תוך הבנה של ההוצאות וההכנסות, ותכנון לעתיד, חשוב לשמירה על יציבות כלכלית. במקרים מסוימים, נדרשת היעזרות בייעוץ פיננסי בנוסף לייעוץ המשפטי.

היבט חשוב נוסף בהתמודדות עם הליך גירושין ממושך הוא שמירה על בריאות פיזית ונפשית. לחץ ומתח מתמשכים עלולים לפגוע בבריאות, ולכן חשוב להקדיש זמן לטיפוח עצמי, לפעילות גופנית, לתזונה נכונה, ולשמירה על קשרים חברתיים תומכים. שמירה על רווחה אישית תורמת ליכולת להתמודד עם האתגרים המשפטיים והרגשיים של ההליך.

שליטה בהליך גירושין מורכב – מפתח לקיצור משכו

משך הזמן של הליך הגירושין בישראל אינו קבוע, והוא מושפע ממגוון רחב של גורמים, ובהם סוג ההליך הנבחר, מורכבות הסוגיות הנדונות, מידת שיתוף הפעולה בין בני הזוג, והתנהלות המערכת המשפטית והמייצגים. בעוד שמסלול הגירושין בהסכמה הוא הקצר והיעיל ביותר, הליך ליטיגציה עלול להימשך זמן רב באופן משמעותי, במיוחד כאשר קיימות מחלוקות עמוקות על רכוש, משמורת, או מזונות. גורמים פרוצדורליים ומערכתיים, וכן התנהלות הצדדים ומייצגיהם, משפיעים גם הם על קצב ההליך.

קיימים צעדים ואסטרטגיות שבני זוג, בסיוע מייצגיהם, יכולים לנקוט בהם כדי לייעל את ההליך ולקצר את משכו ככל הניתן. חשיבותו של ייעוץ משפטי מוקדם, בחירה במסלול של הסכם וגישור ככל שניתן, ניהול יעיל וממוקד של הליכים משפטיים הכרחיים, ותקשורת בונה בין הצדדים ומייצגיהם, הם כולם מרכיבים חיוניים בקיצור משך הגירושין.

הליך גירושין ממושך מציב אתגרים משמעותיים בפני בני הזוג וילדיהם, הדורשים התמודדות רגשית, כלכלית ולוגיסטית. קבלת תמיכה מקצועית (משפטית ורגשית), שמירה על יציבות עבור הילדים, וניהול פיננסי אחראי בתקופת הביניים, חיוניים להתמודדות יעילה עם הליך ממושך.

בסופו של עניין, היכולת לשלוט ולהשפיע על משך הזמן של הליך הגירושין טמונה במידה רבה בידי בני הזוג עצמם ובמייצגיהם. בחירה מושכלת של אפיק הגירושין, ניהול יעיל של המחלוקות, נכונות להתפשר ולהגיע להסכמות, ושיתוף פעולה בין כל המעורבים, יכולים לקצר באופן דרמטי את משך הגירושין ולאפשר לכל בני המשפחה לפתוח פרק חדש בחייהם במהירות וביעילות רבה יותר, תוך מזעור הפגיעה הכרוכה בתהליך הפרידה.