סוגיית חיוב מזונות קטינים, קרי דאגתם הכלכלית של ההורים לצרכי ילדיהם לאחר פרידתם, מהווה מרכיב יסודי ומורכב ביותר בהליכי גירושין בישראל, ודיניה שזורים בהוראות חוק, כללי הדין האישי (הלכה עבור יהודים), ופסיקה ענפה של בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים. בשנים האחרונות, ובעיקר לאחר פסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 919/15, עברה סוגיה זו שינוי משמעותי בכל הנוגע לאופן הערכת צרכי הילדים וחלוקת הנטל הכלכלי בין ההורים, במיוחד בהקשר של משמורת משותפת והסדרי שהות נרחבים ויכולות השתכרות סימטריות יחסית. על רקע מורכבות זו, פותחו כלים שונים, המכונים לרוב "מחשבוני מזונות", המבקשים להעריך באופן ראשוני את גובה חיוב המזונות האפשרי על פי הפרמטרים השונים. כלים אלו יכולים לספק אינדיקציה ראשונית, אך הבנת הבסיס המשפטי לחישוב, הפרמטרים הנלקחים בחשבון, ומגבלותיהם של כלים אלו, הינה הכרחית לצורך קבלת תמונה מלאה ומדויקת יותר. מאמר זה נועד להאיר את סוגיית חישוב מזונות קטינים על פי דין ופסיקה בישראל, תוך התייחסות מיוחדת להשלכות פסיקת בית המשפט העליון והתייחסות לכלים המכונים מחשבוני מזונות, כל זאת מנקודת מבט של משפטן בכיר בתחום דיני המשפחה.
מהות חובת המזונות כלפי קטינים נעוצה באחריותם ההורית של האב והאם לדאוג לצרכי ילדיהם עד הגיעם לבגרות ואף מעבר לכך במקרים מסוימים. אחריות זו אינה פוקעת עם פרידת ההורים או גירושיהם, אלא ממשיכה להתקיים, ונדרשת הסדרה משפטית לאופן מימושה. הדין הישראלי מבחין בין סוגים שונים של צרכים בהקשר של מזונות קטינים: ראשית, "מזונות הכרחיים", המכסים את הצרכים הבסיסיים ביותר לקיום הילד, כגון מזון, ביגוד והנעלה, וצרכים רפואיים ושוטפים בסיסיים; צרכים אלו מוערכים באופן אחיד יחסית על פי גיל הילד. שנית, "מזונות מדין צדקה" או "צרכים תלויי יכולת", המכסים צרכים נוספים של הילד, כגון חינוך, חוגים, בילויים, דמי כיס, וצרכים נוספים המשקפים את רמת החיים והאיתנות הכלכלית של משפחת המוצא של הילד; הערכת צרכים אלו הינה אינדיבידואלית ומושפעת מיכולות ההורים ומרמת החיים שהילד הורגל אליה. לבסוף, יש להתייחס גם למרכיב "מדור", קרי עלות קורת הגג של הילד, וכן ל"הוצאות חריגות", שהן הוצאות בלתי צפויות או שאינן שוטפות, כגון טיפולים רפואיים מיוחדים או טיפולי שיניים יקרים, והוצאות חינוך משמעותיות החורגות מהמסגרת הציבורית.
בסיס החיוב במזונות קטינים בישראל מושתת על שילוב של דיני הדין האישי (הלכה עבור יהודים) וחוק אזרחי (חוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), תשי"ט-1959). על פי הדין העברי, חובת האב לזון את ילדיו הינה אבסולוטית עד גיל 15 (לזכרים) או 12 (לנקבות), לסיפוק צרכיהם ההכרחיים ("מזונות מדין אב"), ואין חובה זו תלויה ביכולת השתכרותה של האם או בהיקף זמני השהות של הילדים אצלו. מגילאים אלו ועד גיל 18 (ולעיתים עד תום שירות צבאי/לאומי), חובת המזונות על שני ההורים הינה מדין "צדקה", בהתאם ליכולותיהם הכלכליות ולצרכי הילדים תלויי היכולת. חוק המזונות הישראלי אימץ עקרונות אלו, ויצר מסגרת חוקית לחיוב במזונות גם כאשר הדין האישי אינו מטיל חובה כזו (למשל, במקרים בהם הדין האישי אינו חל). הבחנה בין חובת ה"אב" לחובת ה"צדקה" הייתה בעלת משמעות רבה בכל הנוגע לאופן חישוב המזונות וחלוקת הנטל בין ההורים.
טרם פסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 919/15, הגישה הרווחת בבתי המשפט לענייני משפחה הייתה שגם כאשר הילדים שהו זמנים נרחבים אצל האב במסגרת הסדרי שהות (ובפרט במשמורת משותפת), חובתו לצרכים ההכרחיים של הילדים עד גיל 15 (מדין אב) נותרה על כנה ברובה, והתחשבות בזמני השהות או ביכולת האם נעשתה בעיקר בנוגע למזונות מדין צדקה ובהיקף מוגבל יחסית. מצב זה יצר לעיתים אי-התאמה בין הנטל הטיפולי בפועל לבין הנטל הכלכלי, ובמקרים של משמורת משותפת עם חלוקת זמן שוויונית, הנטל הכלכלי של האב נותר לעיתים גבוה באופן יחסי, גם כאשר האם בעלת יכולת השתכרות דומה. הדבר שיקף את המשך השפעת עקרונות הדין האישי על פסיקת המזונות, גם בבית המשפט האזרחי.
בע"מ 919/15: שינוי דרמטי בחישוב מזונות ילדים בגילאים 6-18 בבתי המשפט לענייני משפחה
פסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 919/15 (יולי 2017) מהווה נקודת מפנה משמעותית בדיני מזונות קטינים בישראל, בכל הנוגע לילדים בגילאים 6 עד 18, כאשר התיק נידון בפני בית המשפט לענייני משפחה. פסיקה זו קבעה הלכה חדשה לפיה במקרים של משמורת משותפת או הסדרי שהות נרחבים (אף אם אינם שווים לחלוטין), כאשר יכולות ההשתכרות של שני ההורים דומות יחסית או מאפשרות זאת, נטל המזונות עבור צרכי הילדים בגילאים אלו (6-18), לרבות צרכים הכרחיים וצרכים תלויי יכולת, יחולק בין שני ההורים באופן יחסי למספר ימי השהות של הילדים אצל כל אחד מהם, וליכולותיהם הכלכליות הפנויות. הלכה זו שמה דגש רב יותר על עקרונות של שוויון הורי, חלוקת נטל טיפולי בפועל, ויכולת כלכלית של שני ההורים גם יחד בסיפוק צרכי הילדים.
על פי ההלכה החדשה, חישוב מזונות ילדים בגילאים 6-18 בבית המשפט לענייני משפחה מתבצע כיום על פי מספר שלבים מרכזיים: ראשית, נאמדים צרכי הילדים הכוללים (הכרחיים ותלויי יכולת) בצורה משוקללת המשקפת את רמת החיים של המשפחה. שנית, מוערכת "יכולת ההשתכרות הפנויה" של כל אחד מההורים, לאחר ניכוי מסים, הוצאות הכרחיות לקיום עצמי, והוצאות נוספות רלוונטיות. יכולת זו משקפת את המשאבים הכלכליים הניתנים להפניה לצרכי הילדים. שלישית, נבחנים היקף הסדרי השהות של הילדים אצל כל אחד מההורים, והאם מדובר במשמורת משותפת או הסדרי שהות נרחבים. רביעית, נבחן היחס בין יכולות ההשתכרות הפנויות של ההורים. חמישית, בהתבסס על הערכת הצרכים, יכולות ההשתכרות, והיקף זמני השהות, נקבעת חלוקת הנטל הכלכלי עבור צרכי הילדים בין שני ההורים. בפועל, במקרים של משמורת משותפת והסדרי שהות שווים ויכולות השתכרות פנויות דומות, הדבר עשוי להוביל לחיוב מזונות נמוך מאוד, או אף אפסי, עם השתתפות יחסית של כל הורה בהוצאות שאינן תלויות שהות.
השלכות פסיקת בית המשפט העליון על חישוב מזונות בגילאים 6-18 הן מרחיקות לכת, ומעבירות את הדגש מחובה אבסולוטית המוטלת בעיקר על האב (במודל המסורתי) למודל של חלוקת נטל המבוסס על יכולות וזמני שהות בפועל. גישה זו מבטאת הכרה משפטית באבולוציה של תפקידי ההורים וביכולת השתכרותן של נשים בעידן המודרני, וכן בחשיבות הרבה של מעורבות שני ההורים בחיי הילדים לאחר הפרידה, גם בהיבט הטיפולי והכלכלי. פסיקה זו תורמת לשוויון רב יותר בין ההורים בנטל גידול הילדים, כאשר הם חולקים ביניהם את האחריות והזמן המוקדש לטיפול בילדים באופן שוויוני או קרוב לשוויוני.
מודל חישוב מזונות על פי בע"מ 919/15 אינו חף ממורכבויות ודורש הערכה פרטנית ומעמיקה של כל מקרה לגופו. קביעת "יכולת השתכרות פנויה" של כל הורה, למשל, כרוכה בבחינה מדוקדקת של הכנסות, הוצאות חיוניות, ונכסים. הערכת צרכי הילדים "תלויי היכולת" גם היא דורשת התייחסות אינדיבידואלית המשקפת את רמת החיים שהילד הורגל אליה. למרות המורכבות, גישת חלוקת הנטל בהתאם ליכולת וזמני שהות במקרים המתאימים, מהווה התפתחות חיובית בדיני המזונות בישראל התורמת לחלוקה צודקת יותר של הנטל הכלכלי על ההורים.
מזונות מדור והוצאות חריגות: מרכיבים נוספים בחיוב מזונות
בנוסף למזונות השוטפים המכסים את צרכי הילדים ההכרחיים ותלויי היכולת, חיוב המזונות כולל גם מרכיב משמעותי של "מדור" והשתתפות ב"הוצאות חריגות". רכיבים אלו נאמדים ומחולקים בין ההורים בנפרד ממזונות הצרכים השוטפים, ואופן חישובם והשתתפות ההורים בהם נגזר גם הוא ממכלול הנסיבות, ובעיקר מהסדרי השהות ויכולות ההורים.
מרכיב המדור מתייחס לעלות קורת הגג של הילד, וכולל לא רק את החלק היחסי בשכר דירה או תשלומי משכנתא עבור הנכס בו מתגורר הילד, אלא גם השתתפות בעלויות נלוות לדיור כגון ארנונה, חשמל, מים, גז, ועד בית, ותיקונים בסיסיים. עלות המדור נאמדת על ידי בית המשפט בהתאם למאפייני הדיור ולמספר הנפשות המתגוררות עמו באותו משק בית, ולרוב מוערך חלקו של הילד בעלויות אלו כאחוז מסוים (נע לרוב סביב 30% לילד ראשון ופחות לכל ילד נוסף) מעלות הדיור הכוללת. השתתפות ההורים בעלות המדור נחלקת ביניהם בדרך כלל באופן יחסי ליכולות השתכרותם והיקף זמני השהות של הילד אצל כל אחד מהם.
הוצאות חריגות, לעומת זאת, הן הוצאות שאינן צפויות מראש או אינן מתרחשות באופן שוטף וחודשי קבוע, ולכן אינן נכללות בסכום המזונות החודשי הקבוע המיועד לצרכים שוטפים. הוצאות אלו כוללות לרוב הוצאות רפואיות משמעותיות שאינן מכוסות על ידי ביטוח (כגון טיפולים רפואיים מיוחדים, טיפולי שיניים מורכבים, טיפולים פסיכולוגיים), הוצאות חינוך משמעותיות החורגות מהנורמה הציבורית (כגון שכר לימוד בבתי ספר פרטיים, טיפולים פרא-רפואיים), ועלויות משמעותיות הקשורות לפעילויות מיוחדות (כגון מחנות קיץ יקרים או נסיעות לחו"ל במסגרת פעילות מסוימת). אופן חלוקת הוצאות חריגות לרוב מוסכם בהסכם גירושין או נקבע על ידי בית המשפט, ולרוב הן מחולקות בין ההורים בחלקים שווים (50/50), או בחלקים יחסיים ליכולת השתכרותם הפנויה, וזאת בנוסף לחיוב המזונות השוטף, וללא קשר ישיר למסגרת המשמורת או היקף הסדרי השהות. הסדר ברור ומפורט בנוגע לחלוקת הוצאות אלו חיוני למניעת מחלוקות עתידיות ומספק וודאות פיננסית לגבי הוצאות בלתי צפויות.
מודלים שונים קיימים לאופן חישוב והשתתפות בהוצאות חריגות, אך המשותף לכולם הוא שהם מכירים באחריותם המשותפת של שני ההורים לכיסוי צרכים אלו, גם כאשר הם אינם שוטפים וקבועים. קביעת מנגנון ברור לאישור הוצאה כ"חריגה" ולקבלת הסכמה להוצאה מצד ההורה השני מראש, הינה חשובה למניעת מחלוקות עתידיות. הסכם גירושין מפורט יפרט לרוב אילו סוגי הוצאות ייחשבו כחריגות, מהו מנגנון האישור הנדרש, וכיצד תתבצע חלוקת העלות בפועל (למשל, הורה אחד משלם ומקבל החזר מחצית מההורה השני, או כל הורה משלם ישירות את חלקו). בהיעדר הסכמה, בית המשפט יקבע את אופן החלוקה והמנגנון.
מחשבוני מזונות מקוונים
על רקע המורכבות של חישוב מזונות קטינים, ובפרט לאחר פסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 919/15 שהציגה מודל חישוב חדש עבור חלק מהמקרים, פותחו במרחב המקוון כלים שונים המכונים "מחשבוני מזונות". כלים אלו, הזמינים לציבור הרחב, נועדו לאפשר הערכה ראשונית וכללית של גובה חיוב המזונות האפשרי, בהתבסס על נתונים שמזינים המשתמשים, כגון גיל הילדים, הכנסות ההורים, והיקף הסדרי השהות. מחשבונים אלו יכולים לספק אינדיקציה כללית ולהקל על ההבנה הראשונית של הגורמים המשפיעים על חישוב המזונות, והם מהווים שירות חיובי בכך שהם מנגישים את המידע המשפטי בצורה פשטנית יחסית לציבור שאינו בקיא בדין.
אופן פעולתם של מחשבוני מזונות מקוונים מבוסס על מודלים חישוביים המנסים ליישם את עקרונות החיוב על פי הדין והפסיקה, ובפרט את אלו שנקבעו בבע"מ 919/15 עבור ילדים בגילאים 6-18 בבית המשפט לענייני משפחה. המחשבונים מבקשים מהמשתמשים להזין נתונים כגון מספר הילדים המשותפים וגילאיהם, הכנסות ברוטו או נטו של כל הורה, והערכה (לרוב באחוזים או ימים בשבוע/חודש) של היקף זמני השהות של הילדים אצל כל הורה. המחשבון מריץ את הנתונים הללו בתוך האלגוריתם המובנה שלו, ומציג תוצאה מספרית המהווה הערכה של גובה מזונות הצרכים השוטפים החודשי, ולעיתים גם הערכה של מרכיב המדור.
יחד עם זאת, חשוב להדגיש ולהבהיר בצורה חד משמעית כי למחשבוני מזונות מקוונים מגבלות מהותיות ומשמעותיות ביותר, והתוצאות שהם מציגים אינן מהוות בשום אופן תחליף לייעוץ משפטי מקצועי על ידי עורך דין המתמחה בדיני משפחה, ואינן מחייבות את הערכאות השיפוטיות. המגבלה העיקרית נובעת מכך שחישוב מזונות בפועל בבית המשפט או בית הדין כרוך בהערכה פרטנית, מעמיקה ומורכבת של מכלול נסיבות המקרה, אשר אינה ניתנת ללכידה מלאה ו מדויקת על ידי אלגוריתם פשטני. פרמטרים קריטיים כמו "יכולת השתכרות פנויה" של ההורים, למשל, אינם זהים בהכרח להכנסה נטו, ודורשים בחינה של הוצאות הכרחיות, נכסים, פוטנציאל השתכרות (גם אם אינו ממומש במלואו בפועל), ועוד היבטים פיננסיים מורכבים שאינם ניתנים להזנה פשוטה במחשבון.
מגבלה נוספת נוגעת לאופן הערכת צרכי הילדים "תלויי היכולת", שהינה הערכה אינדיבידואלית התלויה ברמת החיים שהילד הורגל אליה, בתיק ההוצאות בפועל על הילד, ובשיקול דעת הערכאה. מחשבונים מקוונים לרוב מניחים סכומים ממוצעים או סטנדרטיים עבור צרכים אלו, אשר עשויים להיות שונים מהצרכים הספציפיים של הילד במקרה הנדון. כמו כן, מחשבונים מקוונים לרוב אינם יכולים להתחשב בניואנסים של הסדרי שהות שאינם אחידים או פשוטים (כגון הסדרים המשתנים בהתאם לגיל הילד), ואינם יכולים לשקלל שיקולים משפטיים נוספים או חריגים הרלוונטיים למקרה ספציפי. הם מהווים כלי כללי בלבד, והתוצאה שהם מציגים היא בגדר הערכה ראשונית בלבד.
חישוב מזונות עבור ילדים מתחת לגיל 6
חשוב להבהיר כי פסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 919/15, על אף היותה מהפכנית, אינה חלה באופן מלא על כל המקרים. תחולתה העיקרית הינה על חישוב מזונות לילדים בגילאים 6 עד 18, כאשר התיק נידון בפני בית המשפט לענייני משפחה. בכל הנוגע לילדים מתחת לגיל 6, ואף בכל הנוגע לתיקים המתנהלים בפני בתי הדין הרבניים (ללא קשר לגיל הילדים, שכן בתי הדין הרבניים מחילים את הדין העברי באופן ישיר), מודל החישוב שונה בחלקו וממשיך להיות מושפע באופן משמעותי מעקרונות הדין האישי.
עבור ילדים מתחת לגיל 6, על פי הדין העברי, חובת האב לזון את ילדיו בצרכים הכרחיים הינה כאמור חובה אבסולוטית, שאינה תלויה ביכולת האם או בהיקף זמני שהות הילדים אצל האב. על אף שפסיקת בתי המשפט לענייני משפחה בעידן האחרון מראה מגמה של התחשבות גוברת ביכולת האם ובזמני השהות גם בגיל הרך, השפעתם על חיוב האב לצרכים ההכרחיים מוגבלת יותר בהשוואה לילדים גדולים יותר. בפועל, גם בבתי המשפט למשפחה, בגיל הרך, חיוב האב לצרכים ההכרחיים מהווה רצפה משפטית משמעותית, וחלוקת הנטל המלאה יותר על פי בע"מ 919/15 אינה חלה באופן מלא על צרכים אלו.
בתי הדין הרבניים, המוסמכים לדון במזונות יהודים (אם הנושא נכרך כדין לתביעת הגירושין), מחילים את הדין העברי באופן ישיר. בתי הדין הרבניים נוטים לפסוק מזונות על פי כללי הדין העברי, המבחינים בין חובת "מזונות מדין אב" (צרכים הכרחיים עד גיל 15/12) לחובת "מזונות מדין צדקה" (צרכים תלויי יכולת וצרכים הכרחיים מעבר לגילאים אלו ועד גיל 18). בתי הדין הרבניים לרוב אינם מיישמים את מודל חלוקת הנטל השוויוני יותר של בע"מ 919/15 באופן זהה לבתי המשפט לענייני משפחה, ובפרט בנוגע לחובת האב לצרכים ההכרחיים של הילדים.
המשמעות המעשית היא שמחשבוני מזונות מקוונים המבוססים על מודל בע"מ 919/15 (המיועד לילדים בגילאים 6-18 בבית המשפט למשפחה), עשויים להציג תוצאות שאינן רלוונטיות או אינן מדויקות עבור מקרים הכוללים ילדים מתחת לגיל 6, או כאשר התיק נידון או צפוי להיות נידון בבית הדין הרבני. בבתי הדין הרבניים, גם במקרים של משמורת משותפת והסדרי שהות שווים ויכולות השתכרות דומות, חיוב האב במזונות הכרחיים מדין אב צפוי להיות משמעותי. לכן, יש לגלות זהירות רבה בשימוש במחשבונים אלו ולהבין שהם מציגים מודל חישוב אחד מני רבים, שאינו חל באופן גורף על כל המקרים.
פערים אלו בין מודל החישוב בבית המשפט לענייני משפחה (במקרים מסוימים) לבין מודל החישוב בבית הדין הרבני (ובכל הנוגע לילדים מתחת לגיל 6) מדגישים את המורכבות הייחודית של דיני המזונות בישראל. הם מחייבים בחינה מעמיקה של כל מקרה לגופו, בהתאם לזהות הצדדים, גיל הילדים, והערכאה השיפוטית המוסמכת או הנבחרת לדון בסוגיית המזונות.
מדוע מחשבון מזונות אינו תחליף לייעוץ משפטי מקצועי?
לאור המגבלות המהותיות של מחשבוני מזונות מקוונים, והמורכבות העצומה של חישוב מזונות על פי דין ופסיקה בישראל, חשוב להבהיר בצורה נחרצת כי מחשבונים אלו אינם מהווים בשום אופן תחליף לייעוץ משפטי אישי, מקיף ומקצועי על ידי עורך דין המתמחה בדיני משפחה. הסתמכות בלעדית על תוצאות מחשבון מקוון בעת קבלת החלטות לגבי מזונות הינה שגויה ועלולה להוביל לטעויות משפטיות ופיננסיות משמעותיות.
עורך דין המתמחה בדיני משפחה מביא עמו ידע משפטי עמוק, בקיאות בפסיקה העדכנית (לרבות ניואנסים של יישום בע"מ 919/15 במקרים שונים), וניסיון מעשי בהערכת צרכים, ניתוח יכולות כלכליות פנויות, וניהול משא ומתן או ליטיגציה בסוגיות מזונות. עורך הדין מסוגל לבחון את מכלול נסיבות המקרה הספציפי של הלקוח – הכנסות והוצאות בפועל ופוטנציאל השתכרות של שני ההורים, היקף הסדרי השהות בפועל ותכנונם לעתיד, צרכים מיוחדים של הילדים (רפואיים, חינוכיים), היקף הנכסים וההתחייבויות, וכן שיקולים משפטיים אסטרטגיים הנוגעים לערכאה המוסמכת לדון בנושא. כל אלו אינם פרמטרים הניתנים להזנה מלאה ומדויקת במחשבון מקוון.
תפקידו של עורך הדין אינו מסתכם בחישוב טכני של גובה המזונות. הוא גם מייעץ ללקוח לגבי האסטרטגיה המשפטית המומלצת לניהול סוגיית המזונות – האם כדאי לנהל משא ומתן להסכם, כיצד לבנות טיעונים משפטיים בערכאה שיפוטית, כיצד להציג ראיות (כגון תלושי שכר, דפי חשבון בנק, דוחות כספיים) באופן שישרת את עמדת הלקוח, וכיצד להתמודד עם טיעוני הצד שכנגד. עורך הדין גם מנסח את הסכם הגירושין באופן מקצועי, מוודא שהוא משקף נאמנה את ההסכמות בנוגע למזונות (ויתר סוגיות הפרידה), ושהוא עומד בדרישות הדין ומקבל תוקף של פסק דין מחייב.
שיקול דעת שיפוטי ממלא תפקיד חשוב בקביעת מזונות. אף על פי שקיימים עקרונות מנחים ברורים (ובפרט לאחר בע"מ 919/15 עבור חלק מהמקרים), בית המשפט או בית הדין שוקלים את מכלול נסיבות המקרה ויכולים להפעיל שיקול דעת בבואם לקבוע את גובה המזונות ואופן חלוקתם. שיקול דעת זה אינו ניתן לחיזוי על ידי מחשבון מקוון, ודורש הערכה משפטית מקצועית. עורך דין בעל ניסיון יודע כיצד להציג את המקרה בפני הערכאה באופן שיטה את הכף לטובת הלקוח, תוך הדגשת הנסיבות הרלוונטיות המצדיקות חיוב מזונות מסוים.
מחשבון מזונות מקוון יכול, לכל היותר, לשמש ככלי עזר ראשוני בלבד לצורך קבלת הערכה כללית מאוד של המצב. אין להסתמך על תוצאותיו לצורך קבלת החלטות משפטיות או פיננסיות כבדת משקל, או לצורך בניית אסטרטגיה משפטית. רק ייעוץ משפטי אישי ומעמיק על ידי עורך דין המתמחה בדיני משפחה יכול לספק תמונה מדויקת, מותאמת אישית, ומבוססת על הבנה מלאה של הדין והפסיקה העדכנית, וכן ללוות את הלקוח לאורך כל הליך קביעת המזונות ויתר סוגיות הפרידה.
מורכבות החישוב של מזונות ילדים בישראל
סוגיית חיוב מזונות קטינים בישראל הינה מורכבת ורבת פנים, ומושפעת משילוב של הוראות דין אישי (הלכה), חוק אזרחי, ופסיקה ענפה ומתפתחת של בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים. הבחנה בין צרכים הכרחיים לצרכים תלויי יכולת, והשפעתם של גיל הילדים, היקף הסדרי השהות, ויכולות ההשתכרות של שני ההורים על אופן חלוקת הנטל הכלכלי, הם מרכיבים מרכזיים בתהליך החישוב. פסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 919/15 יצרה שינוי דרמטי באופן חישוב מזונות לילדים בגילאים 6-18 בבית המשפט לענייני משפחה, והעבירה את הדגש למודל של חלוקת נטל המבוסס על יכולת וזמני שהות בפועל, במקרים המתאימים.
מודל החישוב שונה בכל הנוגע לילדים מתחת לגיל 6, ובכל הנוגע לתיקים הנידונים בפני בתי הדין הרבניים, בהם עקרונות הדין העברי ממשיכים להשפיע באופן משמעותי יותר על חיוב האב בצרכים הכרחיים. מורכבות זו, והשוני בין הערכאות השונות, מחייבים בחינה מעמיקה של כל מקרה לגופו. מרכיבים נוספים בחיוב מזונות כוללים עלות מדור והשתתפות בהוצאות חריגות, אשר אופן חלוקתם נגזר גם הוא מהסדרי שהות ויכולות ההורים.
"מחשבוני מזונות" מקוונים, אף שהם מספקים אינדיקציה ראשונית וכללית לגבי גובה חיוב המזונות האפשרי, לוקים במגבלות מהותיות ביותר. הם אינם יכולים להעריך באופן מדויק את צרכי הילדים הספציפיים ואת יכולת ההשתכרות הפנויה של ההורים, אינם מתחשבים במכלול נסיבות המקרה, ואינם יכולים לשקלל שיקול דעת שיפוטי או ניואנסים משפטיים. תוצאותיהם הינן הערכות בלבד, ואינן מהוות בשום אופן תחליף לייעוץ משפטי מקצועי.
הצורך בייעוץ משפטי אישי ומעמיק על ידי עורך דין המתמחה בדיני משפחה הינו הכרחי לצורך הערכה מדויקת של גובה חיוב המזונות, המבוססת על הבנה מלאה של הדין והפסיקה העדכנית, ניתוח מעמיק של הנסיבות הכלכליות וההוריות הספציפיות של המקרה, ובניית אסטרטגיה משפטית מתאימה. עורך דין מלווה את הלקוח לאורך כל הליך קביעת המזונות, בין אם במשא ומתן להסכם ובין אם בהליך ליטיגציה, ומבטיח שזכויותיו וענייני הילדים מיוצגים באופן המיטבי. קבלת ליווי מקצועי מבטיחה ניהול מושכל של סוגיית המזונות והנחת תשתית כלכלית יציבה עבור הילדים ועבור ההורים לאחר הפרידה.